Du behöver

  • fläskfilé ca 600 g
  • salt och peppar
  • 1 msk apelsinskal (endast det gula)

Marinad:

1 dl kaffe kallt
2 msk rapsolja
1 st apelsin pressad saft
1 tsk sambal oelek
1 msk kakao
1 st vitlöksklyfta hackad
1 krm svartpeppar nymald
2 msk färsk rosmarin finhackade barr
2 msk akaciahonung

Tillbehör:

100 g salladskott t ex rucolasallat, ärt- och solrosskott
0.5 st röd lök
1 st gurka
3 msk apelsinvinägrett (blanda 2 msk pressad apelsinsaft, 2 tsk akaciahonung, 1 msk rapsolja, salt och peppar)

Ugn: 175º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa fläskfilén. Lägg filén i en fryspåse. Vispa samman marinaden i en bunke och häll över fläskfilén. Gnid runt marinaden och förslut påsen. Låt köttet ligga i marinaden, ca 6 timmar.

2
Ta upp köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Salta och peppra runt om.

3
Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnssäker form och fortsätt stekningen i ugnen vid 175º, ca 20 minuter tills innertemperaturen är 65º. Låt köttet kallna.

4
Skär upp köttet i tunna skivor. Garnera med apelsinskal. Servera med späd sallat och salladsskott, tunna klyftor av rödlök och urkärnad och skalad gurka i skivor. Droppa apelsinvinägrett över sallad och kött.