Du behöver

  • fläskfilé ca 600 g
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Sås:

3 st schalottenlökar finhackade
1 msk smör
0.5 dl röd vinbärsgelé
2 dl rödvin
1 dl portvin rött
1 tsk svartpepparkorn krossade i mortel
3 dl kalvbuljong av fond på flaska
2 msk majsstärkelse + vatten
salt och peppar
1 msk smör

Gratäng:

600 g potatis skalad och skivad
1 st purjolök skivad
2.5 dl mellangrädde
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl lagrad ost riven
smör

Ugn: 175º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Fräs schalottenlöken till såsen i smöret i en kastrull. Tillsätt gelén och låt den smälta. Tillsätt rödvin, portvin och peppar. Reducera (koka ihop) tills cirka hälften återstår.

2
Sila reduktionen och häll tillbaka den i rengjord kastrull. Tillsätt buljongen och låt det koka upp. Red såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Montera (blanka av) med en matsked smör före serveringen.

3
Blanda potatis och purjolök med grädde, salt, peppar och ost i en bunke. Smörj en ugnssäker form eller flera små formar med smör. Fördela potatisblandningen i formen eller formarna och gratinera i mitten av ugnen. Det tar cirka ca 1 timme för en stor form och ca 30 minuter för små formar.

4
Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnssäker form. Fortsätt stekningen i ugnen vid 175º, tills innertemperatur är 65º. Det tar cirka 15-20 minuter, beroende på köttets tjocklek. Svep in köttet i bakplåtspapper och låt det vila 5 minuter innan det skärs upp.

5
Skär upp köttet i skivor. Servera köttet med potatis- och purjolöksgratäng, pepparsås och sallad.