Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Chokladgrädde:

4 dl vispgrädde
150 g mörk blockchoklad
2 msk vatten
1 msk snabbkaffepulver
4 st äggulor
0.5 dl socker

Mandelfyllning:

175 g mandelmassa
1 dl punsch

Garnering:

1 msk kakaopulver
hasselnötter hackade
sockerkyckling eller marsipankycklingar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 14 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med bakpulvret. Vänd ner det i äggsmeten och rör om väl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna.

2
Vispa grädden hårt och ställ den i kylen. Bryt sönder chokladen och lägg den i en skål tillsammans med vatten och kaffepulver. Låt det smälta i ett vattenbad. Rör ett par gånger under tiden. Låt det svalna.

3
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa till en jämn smet. Rör ner den hårt vispade grädden försiktigt och rör till en slät chokladgrädde.

4
Riv mandelmassan. Tillsätt punschen och rör till en jämn smet. Dela den kalla kakan i tre bottnar. Bred mandelsmeten över den ena bottnen och täck den med chokladgrädde. Lägg på nästa botten och bred chokladgrädde över. Täck med den sista bottnen. Bred grädde tunt över och runt hela tårtan. Spritsa resten av grädden i ett mönster. Sikta över kakao. Tryck fast hackade nötter på kanten och garnera med kycklingar.