Du behöver

  • 4 st torsk
  • 0.75 tsk salt
  • 8 st sparris djupfrysta

Gratängsås:

1.5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl vätska fiskspad + vatten
1 st äggula
0.75 dl grädde
1 msk pressad citronsaft
1 msk hummerfond
salt peppar

Garnering:

4 tsk kaviar svart

Potatismos:

1 kg potatis mjölig
1.5 dl mjölk
2.5 msk smör eller margarin
1 st ägg
salt peppar

Ugn: 200°-250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Låt fisken tina. Lägg den i en smord eldfast form. Strö över salt. Täck med aluminiumfolie och koka fisken mitt i 200° varm ugn ca 20-25 minuter.

2
Smält matfettet till såsen. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med spadet från fisken och vatten. Låt allt koka under omrörning ca 3 minuter.

3
Vispa samman ägget med grädde och vispa ner det i såsen. Nu får inte såsen koka mera. Smaka av med pressad citronsaft, hummerfond, salt och peppar.

4
Skala potatisen och skär den i små bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa den, gärna med el-visp. Späd med mjölken och vispa till ett luftigt mos. Tillsätt matfettet och ägget. Smaka av med salt och peppar.

5
Lägg fiskfiléerna på smort eldfast fat. Spritsa moset runtom. Dela den tinade sparrisen och lägg stjälkarna ovanpå fisken. Häll såsen över fisk och sparris. Gratinera mitt i 250° varm ugn ca 15-20 minuter.

6
Garnera med svart kaviar.