Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 75 g mandelmassa
  • 1 st äggula

Vit chokladmousse:

150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 st ägg
1 dl kesella
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

frukt och bär

Ugn: 200°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Riv mandelmassan grovt och finfördela den tillsammans med smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop allt till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Sätt en bit aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen kallt ca 30 minuter.

3
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Tag bort folieremsan mot slutet av gräddningen. Låt pajskalet kallna.

4
Bryt sönder chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen i vattenbad, bara precis så att chokladen smälter.

5
Vispa upp ägget och rör ner det i chokladsmeten under kraftig vispning. Rör ner kesella och vaniljsocker.

6
Häll upp moussen i det kalla pajskalet och ställ pajen kallt några timmar.

7
Garnera med frukt och bär strax innan pajen ska serveras.