Du behöver
- 4.5 st potatis
- 2 st morötter
- 1 st rotselleri ca 50 g
- 1 st palsternacka
- 1 st majrova
- 1 st gul lök
- köttbuljong ca 5 dl
- 5 st vitpepparkorn
- 1 tsk salt
- 0.5 dl hackad persilja
- 6 st marinerade soltorkade tomater
- fläskkött (6-8 skivor)
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 0.5 tsk malen ingefära
- 2.5 dl riven ost
Ugn: 250°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skala potatis, morötter, rotselleri palsternacka, majrova och lök. Skär allt i lika stora klyftor.
2
Fräs alla rotfrukterna och löken i lite matfett. Lägg över det i en gryta.
3
Tillsätt buljong, pepparkorn och salt. Låt allt puttra under lock ca 15 minuter.
4
Strimla tomaterna och hacka persiljan. Rör ner det i grytan. Häll upp grytan i en smord eldfast form.
5
Dela eventuellt köttskivorna på mitten. Krydda dem med salt, peppar och ingefära. Bryn köttet gyllene på båda sidorna. Sänk värmen och låt köttet eftersteka ca 5 minuter.
6
Lägg köttet i en rad ovanpå rotfrukterna. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills ytan har fin färg och allt är genomvarmt.
7
Ska gratängen ätas senare så vänta gärna med att lägga köttet ovanpå rotsakerna. Förvärm då först grytan, lägg på köttet och strö över osten. Gratinera!