Du behöver

  • 4.5 st potatis
  • 2 st morötter
  • 1 st rotselleri ca 50 g
  • 1 st palsternacka
  • 1 st majrova
  • 1 st gul lök
  • köttbuljong ca 5 dl
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 6 st marinerade soltorkade tomater
  • fläskkött (6-8 skivor)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 2.5 dl riven ost

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala potatis, morötter, rotselleri palsternacka, majrova och lök. Skär allt i lika stora klyftor.

2
Fräs alla rotfrukterna och löken i lite matfett. Lägg över det i en gryta.

3
Tillsätt buljong, pepparkorn och salt. Låt allt puttra under lock ca 15 minuter.

4
Strimla tomaterna och hacka persiljan. Rör ner det i grytan. Häll upp grytan i en smord eldfast form.

5
Dela eventuellt köttskivorna på mitten. Krydda dem med salt, peppar och ingefära. Bryn köttet gyllene på båda sidorna. Sänk värmen och låt köttet eftersteka ca 5 minuter.

6
Lägg köttet i en rad ovanpå rotfrukterna. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills ytan har fin färg och allt är genomvarmt.

7
Ska gratängen ätas senare så vänta gärna med att lägga köttet ovanpå rotsakerna. Förvärm då först grytan, lägg på köttet och strö över osten. Gratinera!