Du behöver

  • laxfilé ca 600 g
  • 2 msk senap
  • 1 msk skorpmjöl
  • 50 g smält smör eller margarin

Sås:

1 dl rött vin
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 st fiskbuljongtärning
peppar

Garnering:

250 g räkor med skal
sparrisstänger eller 1 burk sparris
2 msk löjrom
dill
citronskivor gurkskivor

Ugn: grill 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Torka av laxen och lägg den på ett eldfast fat. Bred på senapen och sikta över ströbröd. Ringla över det smälta smöret.

2
Sätt in fatet mitt i ugnen och stek laxen ca 20 minuter.

3
Blanda samman alla ingredienserna till såsen i en kastrull. Låt den koka upp och sjuda tills den har lagom konsistens. Smaka av.

4
Skala räkorna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 8 minuter eller tills den är mjuk. Värm den konserverade. Garnera fisken som på bilden.
Bjud laxen med sin sås och kokt potatis.


Kommentar:
Låt inte fisken koka eller steka för länge. Den ska bara vara precis klar så att den fortfarande är saftig.