Du behöver
- 1 l kokande vatten
- 12 dl rågsikt
- 100 g jäst
- 2 msk socker
- 2.5 msk kummin
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl sirap
- vetemjöl ca 10 dl
Ugn:
Pensling:
kallt vatten
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Häll kokande vatten över 12 dl rågsikt. Rör samman till en slät deg. Täck över och låt den stå ca 12 timmar. (Från morgon till kväll.)
2
Rör ut jästen i socker och häll detta, kryddor och 5 dl vetemjöl i degen. Arbeta den väl och jäs i ca 12 timmar. (Över natten.)
3
Tillsätt sirap och vetemjöl till en fast deg, ta upp den på mjölat bakbord och knåda väl.
4
Dela degen i 2 delar, forma dem till limpor och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa i ca 30–40 minuter.
5
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Pensla brödet med kallt vatten och låt det kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.