Du behöver

  • 4 skiva oxfilé
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm peppar
  • matfett
  • 1 dl ost grovriven
  • 1 dl gorgonzola grovriven
  • 0.75 dl crème fraîche
  • pinjekärnor ca 50 g

Grönsaksbädd:

1 st purjolök
200 g champinjoner
4 skiva bacon
75 g sockerärter

Rödvinssås:

1 st schalottenlök
2.5 dl rödvin
0.75 dl vatten
2 msk kalvfond
0.5 msk tomatpuré
0.5 krm peppar
0.5 msk maizena majsstärkelse
50 g smör rumsvarmt

Ugn: 225°

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna i en het stekpanna med lite matfett. Lägg köttet på en tallrik och låt det kallna.

2
Riv ostsorterna och rör samman dem med crème fraiche och pinjekärnor. Fördela röran på köttskivorna och täck med folie. Låt fatet stå i kylen tills det ska stekas klart i ugnen.

3
Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva svampen. Strimla baconstrimlorna. Skär sockerärterna i sneda bitar. Fräs grönsakerna och baconet i lite matfett tills vätskan har kokat in. Låt det ligga i kylen till nästa dag.

4
Skala och finhacka löken till såsen. Lägg den i en kastrull tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar. Låt det småkoka 6-8 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.

5
Låt såsen koka upp på nytt. Rör ut maizena med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen stå kallt. Hit går det bra att förbereda.

6
Lägg grönsaksröran i botten på ett smort eldfast fat. Lägg köttet över. Stek klart köttet mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen visar 58° om du vill ha rosa kött.

7
Värm såsen och vispa ner smöret i små klickar.