Du behöver

  • 2 st kalkon bröstinnerfiléer
  • 100 g cheddarost med calvados
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • smör

Äppelcidersås:

2 st äpplen
1 msk smör
1 msk honung
1 dl kycklingbuljong av fond på flaska
1 dl cider torr
1 dl vispgrädde
2.5 msk maizena ljus redning
1 krm salt
1 krm vitpeppar nymald

Potatis:

600 g amandinepotatis eller mandelpotatis
1 msk smör smält
2 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar nymald

Tillbehör:

ärter kokta
sockerärtor
broccolibuketter

Ugn: 175º och 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Torka av köttet. Snitta fickor längs med varje kalkonfilé. Skär osten i centimetertjocka stavar och lägg i fickorna.

2
Bind upp filéerna med bindgarn. Gör en ögla i ena änden av filén och dra till. Fortsätt med jämna mellanrum att göra öglor och dra till, men inte för hårt. Bind garnet på undersidan genom att fästa i öglorna. Fäst sedan garnet i första öglan på översidan.

3
Salta och peppra köttet, och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i en form och fortsätt stekningen i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila 10 minuter. Ta bort bindgarnet innan köttet skärs upp i skivor.

4
Skölj och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar. Fräs äpplena med smör och honung i en vid kastrull. Späd med buljong, cider och grädde. Vispa ner ljus redning, och låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera kalkonfiléerna med ugnstekta potatishalvor, kokta grönsaker och äppelcidersås.


Kommentar:
Skrubba potatisen och dela den på längden. Lägg den i en liten smord långpanna med snittytan uppåt. Pensla med smör och strö över salt och peppar. Stek vid 225º, ca 15 minuter.