Du behöver
- 1.5 kg rostbiff nätad
- 2 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar nymald
- 1 msk färsk rosmarin hackad
- 1 msk citrontimjan hackad
Rödvinssås:
3 dl mörk oxbuljongtärning koncentrerad fond på flaska
1 dl rött vin
1 msk tomatketchup
2 tsk arrowrot eller potatismjöl
salt och peppar
Tillbehör:
rotfrukt stekta
klyftpotatis
Ugn: 125º
Det här behövs till 6-8 port:
Gör så här
1
Gnid in steken med salt, peppar, rosmarin och timjan. Lägg steken i en ugnssäker form och stick en stektermometer i den tjockaste delen av steken. Är steken avlång, sätt in termometern från kortsidan. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och stek rostbiffen tills innertemperaturen är 65º för rosa snittyta och 70º för genomstekt kött.
2
Ta ut köttet och låt det vila 15 minuter innan det skärs upp. Under tiden gör du såsen och steker potatis och rotfrukter i ugnen.
3
Koka upp buljong, rödvin och tomatketchup i en kastrull. Rör ut arrowrot i lite vatten och red av buljongen med blandningen. Låt såsen sjuda, men inte koka. Smaka av med salt och peppar.
4
Skär köttet tvärs över köttfibrerna i så tunna skivor som möjligt och lägg upp på rotfrukterna i formen.