Du behöver

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 0.75 dl kaffe starkt
  • 0.5 dl whisky
  • 100 g smör rumstempererat
  • 1 dl farinsocker
  • 3 st ägg
  • 50 g pekannötter malda
  • 1 dl vetemjöl

Glasyr:

3 msk whisky
150 g smör
150 g mörk choklad 70 %

Garnering:

kaffebönor i choklad
pekannötter

Ugn: 175º

Det här behövs till 12 bitar:

Gör så här

1
Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter, Klipp bort pappret runt kanterna. Smörj och bröa formen.

2
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Hetta upp kaffe och whisky och häll blandningen över chokladen. Rör om tills den har smält.

3
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum med en nypa salt.

4
Vispa smör och farinsocker pösigt med en elvisp. Rör ner en äggula i taget och blanda ner chokladsmeten. Tillsätt nötterna blandat med mjölet. Mjuka först upp smeten med lite av de hårt vispade äggvitorna och vänd sedan försiktigt ner resten.

5
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan kallna.

6
Smält smöret tillsammans med whiskyn till glasyren. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Häll smörblandningen över och rör om tills chokladen har smält. Låt det kallna. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med kaffebönor i choklad och pekannötter.


Kommentar:
Servera gärna irish coffee till.