Du behöver
- 200 g mörk choklad 70 %
- 0.75 dl kaffe starkt
- 0.5 dl whisky
- 100 g smör rumstempererat
- 1 dl farinsocker
- 3 st ägg
- 50 g pekannötter malda
- 1 dl vetemjöl
Glasyr:
3 msk whisky
150 g smör
150 g mörk choklad 70 %
Garnering:
kaffebönor i choklad
pekannötter
Ugn: 175º
Det här behövs till 12 bitar:
Gör så här
1
Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter, Klipp bort pappret runt kanterna. Smörj och bröa formen.
2
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Hetta upp kaffe och whisky och häll blandningen över chokladen. Rör om tills den har smält.
3
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum med en nypa salt.
4
Vispa smör och farinsocker pösigt med en elvisp. Rör ner en äggula i taget och blanda ner chokladsmeten. Tillsätt nötterna blandat med mjölet. Mjuka först upp smeten med lite av de hårt vispade äggvitorna och vänd sedan försiktigt ner resten.
5
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan kallna.
6
Smält smöret tillsammans med whiskyn till glasyren. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Häll smörblandningen över och rör om tills chokladen har smält. Låt det kallna. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med kaffebönor i choklad och pekannötter.
Servera gärna irish coffee till.