Du behöver

  • 2 st päron stora fasta
  • 50 g mandelmassa riven och rostad
  • 0.5 dl hasselnötter rostade och hackade
  • 1 msk färsk mynta strimlad

Sockerlag:

2 dl strösocker
1 dl vatten
0.5 dl vin t ex Tokaji
0.5 st citron pressad saft

Sabayon:

3 st äggulor
3 msk strösocker
1 dl vin t ex Tokaji
1 msk päronkonjak

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Koka upp strösocker, vatten, vin och citronsaft i en kastrull till en sockerlag. Rosta mandelmassa och nötter på en plåt i ugnen vid 200º. Låt svalna.

2
Skala, dela och kärna ur päronen. Lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem sjuda under lock ca 5 minuter så att de blir nätt och jämt mjuka. Ställ kastrullen i kallt vattenbad för att svalna.

3
Blanda äggulor, strösocker, vin och päronkonjak i en rostfri bunke. Koka upp vatten i en gryta och ställ bunken i vattenbadet. Vispa oavbrutet tills termometern visar 65º och det bildats ett fluffigt äggskum. Ta upp bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa tills äggskummet har svalnat, ca 5 minuter.

4
Skär päronen i skivor. Varva dem med mandelmassa, nötter och sabayon i höga glas. Toppa med mynta. Servera genast!