Du behöver
- 150 g smör
- 200 g mörk choklad 70 %
- 1 msk kaffepulver frystorkat
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl valnötskärnor grovt hackade
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad 70 %
11 st valnötskärnor hela
Servera med:
3 dl vispgrädde
2 msk mandellikör eller konjak
Ugn: 200º
Det här behövs till 10-12 bitar:
Gör så här
1
Kläm fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formen med smör. Lägg chokladen i bitar i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills den har smält. Blanda ner kaffepulvret.
2
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör ner chokladsmeten, valnötter, vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter. Den ska vara lite krämig.
3
Låt kakan stå några minuter. Skär med en kniv runt formens kant och lossa den. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, ta bort botten och det fastklämda papperet. Låt kakan kallna helt.
4
Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills den smälter. Låt chokladkrämen svalna. Bred den över kakan och garnera med valnötskärnor. Låt chokladkrämen stelna i kylen. Servera tårtan med vispad grädde smaksatt med mandellikör eller konjak.