Du behöver

  • 125 g margarin
  • 2.5 dl mjöl
  • 1.5 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st purjolök
1 dl hjortronssylt
250 g västerbottensost
75 g ädelost
4 st ägg
1.5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt och peppar

Ugn: 175°

2.5 dl matlagningsgrädde

Ugn: 200°

Ugn: 250°

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
gräslök

Ugn: 200°

2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs för 1 paj, ca 5-6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform och nagga bottnen. Sätt en aluminiumfolieremsa runt kanten och låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter. Grädda det mitt i ugnen ca 10 minuter. Tag bort folien.

3
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig utan att den får färg i lite matfett.

4
Bred sylten över det förgräddade pajskalet och fördela purjolöken ovanpå. Riv ostsorterna och strö det ovanpå.

5
Vispa samman äggen med grädde och mjölk. Salta och peppra lätt. Häll äggstanningen över pajskalet.

6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. (Täck pajen om den vill bli för mörk.)

7
Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.