Du behöver

  • 1.5 kg lammstek urbenad
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar mellanmalen
  • 5 dl äppelcider torr

Fyllning:

2 st äpplen syrliga
1.5 msk socker
citron finrivet skal av 1
2 msk citronsaft
1 msk ingefära riven
2 st vitlöksklyftor

Sås:

sky från lammsteken
1 dl matlagningsgrädde
2.5 tsk soja
1 msk maizena + vatten
salt och peppar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Fräs dem i lite matfett några minuter. Strö över socker och tillsätt rivet citronskal, pressad citronsaft, riven ingefära och pressad vitlök. Rör om och låt fyllningen kallna.

2
Lägg ut lammsteken och fördela fyllningen över den. Rulla samman och bind ihop den med bomullssnöre.

3
Gnid in steken med salt och peppar. Bryn steken i lite matfett runtom. Lägg steken i en eldfast form.

4
Häll cidern runtom steken. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av steken. Ställ formen mitt i ugnen och stek tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för nästan genomstekt.

5
Vira in steken i folie och låt steken vila ca 15 minuter innan den skivas upp.

6
Sila skyn, häll upp den i en kastrull och låt den koka upp. Skumma av fettet och rör ner grädden. Rör samman maizena med vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen koka upp på nytt och smaka av med soja, salt och peppar.

7
Bjud potatisgratäng och en äpple- och rödbetssallad till.