Du behöver

  • 1 dl mjölk
  • 15 g jäst
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt

Indränkning:

3 dl socker
5 dl vatten
1 dl rom kirschwasser eller calvados

Tillbehör:

frukt bär och vispad grädde

Ugn: 250°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme (37°). Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt mjöl och ägg. Arbeta till en jämn deg. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.

3
Rör under tiden samman matfettet med socker och salt.

4
Arbeta in matfettet i den jästa degen. Lägg degen i en smord savarängform (låg kransform) som rymmer ca 1 1/4 liter. Låt degen jäsa på nytt till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.

5
Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen ca 15 minuter.

6
Gör under tiden sockerlagen till indränkningen. Häll socker och vatten i en kastrull. Låt det koka ca 10 minuter. Tag kastrullen från värmen och rör ner spriten.

7
Häll lagen över den varma nygräddade kakan och låt det stå tills kakan är kall.

8
Stjälp upp kakan på uppläggningsfat och fyll hålet i den med frukt och bär. Bjud vispad grädde till.