Du behöver
- 1 dl mjölk
- 15 g jäst
- 3 dl vetemjöl
- 2 st ägg
- 50 g smör eller margarin
- 1 msk socker
- 1 krm salt
Indränkning:
3 dl socker
5 dl vatten
1 dl rom kirschwasser eller calvados
Tillbehör:
frukt bär och vispad grädde
Ugn: 250°
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme (37°). Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt mjöl och ägg. Arbeta till en jämn deg. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.
3
Rör under tiden samman matfettet med socker och salt.
4
Arbeta in matfettet i den jästa degen. Lägg degen i en smord savarängform (låg kransform) som rymmer ca 1 1/4 liter. Låt degen jäsa på nytt till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
5
Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen ca 15 minuter.
6
Gör under tiden sockerlagen till indränkningen. Häll socker och vatten i en kastrull. Låt det koka ca 10 minuter. Tag kastrullen från värmen och rör ner spriten.
7
Häll lagen över den varma nygräddade kakan och låt det stå tills kakan är kall.
8
Stjälp upp kakan på uppläggningsfat och fyll hålet i den med frukt och bär. Bjud vispad grädde till.