Du behöver

  • 400 g lammfärs
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 3 st schalottenlökar finhackade
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 2 tsk färsk rosmarin finhackad
  • 75 g fetaost i bitar
  • 2 msk smör

Sås:

2 dl köttbuljong eller oxfond på flaska
2 msk portvin rött
1 msk majsstärkelse
1 tsk färsk rosmarin hackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Klyftpotatis:

4 st bakpotatis eller 8 vanliga potatisar
1 msk rapsolja kallpressad
1 msk flingsalt
1 msk rosmarin finhackad

Ugn: 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Borsta och skölj potatisarna. Dela dem i klyftor och lägg på dem en plåt med bakplåtspapper. Pensla eller spraya med olja. Strö över salt och rosmarin. Stek i ugnen, ca 20 minuter.

2
Blanda lammfärsen med ägg, salt, peppar, schalottenlök, vitlök och rosmarin. Rör samman det till en smidig färs.

3
Forma fyra biffar och lägg en bit smulad fetaost i mitten. Se till så att färsen sluter om osten.

4
Platta till biffarna en aning och stek dem i smör i en stekpanna på medelvärme, cirka 4 minuter på varje sida.

5
Blanda alla ingredienser till såsen och koka under omrörning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

6
Servera lammfärsbiffarna med rosmarinsås, klyftpotatis och sallad.