Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 0.5 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk kalvfond konc
  • 1 st ägg
  • 2 msk gul lök riven
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar nymald

Fyllning:

0.75 st äpple tärnat
0.5 dl persilja hackad

Svampsås:

200 g champinjoner i bitar
2 msk smör
1.5 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
1 msk portvin rött
2 krm salt
0.5 krm svartpeppar nymald

Ugn: 175º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt kalvfond, ägg, lök, salt, peppar och färs. Rör om och arbeta färsen till en smidig smet.

2
Lägg färsen på ett smörpapper och forma den till en limpa. Tryck en fördjupning i mitten längs med limpan. Blanda äpple, persilja och oregano till fyllningen. Fyll fördjupningen med blandningen. Tryck ihop färsen så att limpan blir hel.

3
Vänd över färsen på en smord ugnssäker form. Pensla med smör. Stek köttfärslimpan i mitten av ugnen, ca 45 minuter. (Stek gärna rotfrukter i en annan form vid sidan om.)

4
Fräs svampen i smör i en kastrull, till dess att smöret blir klart och genomskinligt igen. Pudra över mjölet och rör om. Späd med gräddmjölken under omrörning till en slät sås. Låt såsen sjuda 5 minuter, gärna längre. Smaka av med portvin, salt och peppar.