Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smält smör eller margarin

Fyllning:

2 dl gräddmjölk
2 st äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl bär eller äppelmos

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 tsk socker
jordgubbar

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjölet blandat med potatismjöl och bakpulver. Tillsätt till sist det smälta matfettet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda nederst i ugnen i 35-40 minuter. Pröva med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

2
Blanda allt utom vaniljsockret och bären till fyllningen i en liten kastrull. Sjud upp under vispning tills krämen tjocknat. Den får inte koka! Låt krämen svalna och blanda sedan i vaniljsockret.

3
Dela tårtbottnen i 3 delar och lägg ihop dem igen med vaniljkräm och mosade eller skivade bär eller äppelmos emellan.

4
Vispa grädden med lite socker. Spritsa eller bred den över tårtan. Garnera med jordgubbar.