Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk ansjovisspad
  • 3 st äggulor
  • 3 st äggvitor
  • 0.5 tsk bakpulver

Fyllning:

250 g lök gul hackad
2 msk smör eller margarin
1 st ansjovisfiléer ca 125 g
50 g ost riven lagrad
1 dl hackad persilja

Gratinering:

riven ost

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Smält fettet, rör ner mjöl och späd med mjölk och grädde. Sjud ca 5 minuter. Låt smeten svalna. Tillsätt ansjovisspad, gulor och bakpulver.

2
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Bred ut den i en långpanna, ca 30×40 cm, på smort bakpapper. Grädda ca 20 minuter i nedre delen av ugnen.

3
Gör under tiden fyllningen. Smörfräs löken tills den är mjuk. Hacka ansjovisen och blanda den med löken.

4
Stjälp upp “kakan” på ett smort bakpapper eller en smord plåt. Bred på lökblandningen, ost och persilja. Rulla ihop från långsidan.

5
Strö över ost och gratinera ca 10 minuter. Servera gärna ansjovisrullen med en sallad.