Du behöver
- 100 g mörk choklad 70% kakaohalt
- 1 dl solrosolja
- 1 dl smör rumstempererat
- 4.5 dl strösocker
- 3 st ägg vispade
- 1 tsk vaniljsocker
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 dl gräddfil
- 7 dl squash grovt riven
- 1.5 dl blandade nötter t ex valnötter, paranötter och hasselnötter, hackade
Till formarna:
3 msk smör
havrekli ca 1 dl
Ugn: 175º
Gör så här
1
Smörj och bröa 2 runda formar, ca 22 cm i diameter. Smält chokladen tillsammans med oljan i en kastrull på svag värme.
2
Rör smör och strösocker poröst i en bunke.
3
Tillsätt de uppvispade äggen och vaniljsockret. Vispa kraftigt och häll i chokladblandningen.
4
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör ner mjölblandningen i smeten.
5
Tillsätt squash, gräddfil och nötter. Häll smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
6
Låt kakorna kallna. Skär upp kakan i bitar och servera med bitar av squash och blandade nötter. En klick vispad grädde smakar gott till.