Du behöver

  • 100 g mörk choklad 70% kakaohalt
  • 1 dl solrosolja
  • 1 dl smör rumstempererat
  • 4.5 dl strösocker
  • 3 st ägg vispade
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 dl gräddfil
  • 7 dl squash grovt riven
  • 1.5 dl blandade nötter t ex valnötter, paranötter och hasselnötter, hackade

Till formarna:

3 msk smör
havrekli ca 1 dl

Ugn: 175º

Gör så här

1
Smörj och bröa 2 runda formar, ca 22 cm i diameter. Smält chokladen tillsammans med oljan i en kastrull på svag värme.

2
Rör smör och strösocker poröst i en bunke.

3
Tillsätt de uppvispade äggen och vaniljsockret. Vispa kraftigt och häll i chokladblandningen.

4
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör ner mjölblandningen i smeten.

5
Tillsätt squash, gräddfil och nötter. Häll smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

6
Låt kakorna kallna. Skär upp kakan i bitar och servera med bitar av squash och blandade nötter. En klick vispad grädde smakar gott till.