Du behöver
- 2 st apelsiner tunnskaliga
- 0.5 dl vatten
- 1.25 dl socker
- 1 st ägg
- 2 st äggulor
- 2 msk socker
- 150 g mörk choklad 70% kakaohalt
- 100 g smör osaltat
Ugn: 200°
Det här behövs för 4-6 port:
Gör så här
1
Tvätta apelsinerna och torka dem. Halvera dem, skär av och kasta bort skalet från den ena apelsinen. Skiva apelsinerna så tunt som möjligt. Lägg skivorna i en kastrull med vatten. Låt dem sjuda 8-10 minuter under lock. Tillsätt 1 1/4 dl socker och låt det koka ihop till en marmelad på medelvärme utan lock i 15-20 minuter. Rör då och då i massan så att den inte bränns vid.
2
Lägg ägg, äggulor och socker i en skål. Vispa med elvisp ca 10 minuter så att smeten blir riktigt ljust och pösig.
3
Hacka chokladen. Smält smöret. Ta kastrullen från värmen och rör ner ca hälften av chokladen. Rör så att chokladen smälter. Rör ner chokladmassan i äggsmeten. Rör till sist ner resterande chokladhack.
4
Fördela apelsinmassan i 4-6 eldfasta portionsformar. Häll chokladsmeten över och baka mitt i ugnen ca 10 minuter.
5
Vill du ha desserten mindre krämig, så ge den lite längre tid i ugnen.
6
Garnera med apelsinskiva och servera genast.