Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1.5 msk florsocker
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 st äggula
  • vatten ev 1 msk kallt

Citronkräm:

2 dl mjölk (3%)
saft rivet skal och pressad av 1 citron
2 st ägg
2 st äggulor
0.75 dl strösocker
2 msk maizenastärkelse

Maräng:

3 st äggvitor
1.25 dl socker

Garnering:

hallon
florsocker

Ugn: 200°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop till en deg. Tillsätt ev kallt vatten så att degen blir smidig. Tryck ut degen i en pajform och låt kanten hänga över lite. Nagga bottnen och låt den stå kallt, ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, ca 15 minuter.

2
Häll ingredienserna till krämen i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under vispning på svag värme tills den tjocknar. Den får inte koka! Ta kastrullen från värmen och låt krämen kallna. Rör i den några gånger under tiden. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.

3
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt kraftig vispning. Vispa smeten tills den är fast på nytt.

4
Spritsa smeten i ett gallermönster över citronkrämen. Lägg några hallon i varje ruta. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills marängen har fått färg. Sikta över lite florsocker strax innan pajen ska serveras.