Du behöver

  • 1 1/2 kg lammstek benfri
  • 1 dl mango chutney
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk mynta + 1 tsk
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar grovmalen

Sås:

soja collorit
5 dl sky+buljong (tärning)
3 msk vetemjöl
1.5 dl grädde

Ugn: 175°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Rör samman mango chutney med ingefära och 1 tsk mynta. Lägg ut lammsteken och fyll den med röran. Bind samman steken med bomullssnöre.

2
Gnid in steken med salt, peppar och 1 tsk mynta. Lägg steken i en eldfast form och stick in en kött-termometer så att spetsen hamnar i mitten.

3
Stek köttet mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. När termometern visar 65° är steken rosa och när termometern visar 70° är den nästan genomstekt.

4
Tag ut steken och täck den med folie. Låt steken vila ca 15 minuter.

5
Sila skyn och mät upp den. Fyll på med buljong så att det blir 5 dl. Häll det i en kastrull och låt det koka upp. Skaka samman mjölet med grädden och vispa ner det i skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av.

6
Skär lammsteken i skivor och bjud den tillsammans med såsen, ugnsrostade grönsaker och tomatsalsa.