Du behöver

  • 250 g spenat djupfryst
  • 150 g laxfilé gravad skinn- och benfri
  • salt
  • peppar

Örtcrèmesås:

0.5 st morot
1 msk smör eller margarin
1 msk mjöl
1 dl fiskbuljong
0.75 dl vin torrt vitt
2 st tomater
1 st äggula
0.75 dl mellangrädde
salt
pressad citronsaft
3.5 msk hackad gräslök
myntablad några

Garnering:

4 st tomatrosor

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Tina spenaten enligt förpackningens anvisningar.

2
Skala och tärna moroten till såsen fint. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med fiskbuljong och vin. Tillsätt morotshacket och låt såsen sjuda 3-5 minuter.

3
Skala tomaterna med potatisskalare så att du får långa skallängder. Rulla ihop dem till fyra rosor. Kärna ur tomaterna och tärna tomatköttet. Vispa samman äggulan med mellangrädden och vispa ner det i såsen under kraftig vispning. Smaka av med salt och pressad citronsaft. Håll såsen varm.

4
Fräs spenaten hastigt i lite matfett. Krydda med salt och peppar och fördela sedan spenaten på fyra tallrikar.

5
Lägg laxskivorna på spenaten. Häll såsen runt om och strö över tomathack, hackad gräslök och hackad myntablad. Sätt tomatrosen på laxen.