Du behöver
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad 70 % kakaohalt
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 1 dl hasselnötskärnor ca 65 g, grovhackade
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Chokladglasyr:
1 dl strösocker
0.75 dl vispgrädde
50 g smör
125 g mörk choklad 70 %
Till servering:
2 dl vispgrädde
2 msk päronkonjak eller citruslikör
Dekoration:
physalis
Ugn: 175°
Det här behövs till 10-12 bitar:
Gör så här
1
Smält fett och blockchoklad i en kastrull på svag värme. Låt det svalna lite.
2
Blanda ner ägg, socker, nötter, mjöl och bakpulver i kastrullen. Rör till en jämn smet. Bred ut den i en smord och bröad bakform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
3
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter.
4
Värm glasyrens grädde och socker i en kastrull under ständig omrörning i 5 minuter.
5
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör och choklad i bitar. Rör om till en jämn smet och låt den svalna. Bred chokladkrämen över kakan. Låt den stå i rumstemperatur. Dekorera med öppnade physalis.
6
Servera med vispad grädde smaksatt med päronkonjak eller citruslikör.