Du behöver

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 70 % kakaohalt
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl hasselnötskärnor ca 65 g, grovhackade
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Chokladglasyr:

1 dl strösocker
0.75 dl vispgrädde
50 g smör
125 g mörk choklad 70 %

Till servering:

2 dl vispgrädde
2 msk päronkonjak eller citruslikör

Dekoration:

physalis

Ugn: 175°

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Smält fett och blockchoklad i en kastrull på svag värme. Låt det svalna lite.

2
Blanda ner ägg, socker, nötter, mjöl och bakpulver i kastrullen. Rör till en jämn smet. Bred ut den i en smord och bröad bakform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.

3
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter.

4
Värm glasyrens grädde och socker i en kastrull under ständig omrörning i 5 minuter.

5
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör och choklad i bitar. Rör om till en jämn smet och låt den svalna. Bred chokladkrämen över kakan. Låt den stå i rumstemperatur. Dekorera med öppnade physalis.

6
Servera med vispad grädde smaksatt med päronkonjak eller citruslikör.