Du behöver

  • 1 st höna ca 1 1
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 1 st purjolök
  • 1 st morot
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • persiljekvist några

Currysås:

1.5 tsk curry
3 msk smör eller margarin
0.5 st lök liten gul
0.5 st äpple litet syrligt
3 msk vetemjöl
6 dl buljong silad
1 dl lätt crème fraiche

Tillbehör:

kokt ris
grönsaker lättkokta

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj fågeln. Koka upp vatten och lägg ner fågeln i det kokande vattnet. Låt det koka ca 3 minuter. Tag upp fågeln och kasta bort vattnet. Diska kastrullen.

2
Lägg tillbaka fågeln i den rendiskade kastrullen. Mät upp vattnet och häll på så mycket att det täcker. Tillsätt salt. Ansa purjolöken och skär den i bitar. Skala moroten och skär den i bitar. Lägg ner purjolök, morot, pepparkorn, lagerblad och persiljekvistar i kastrullen. Låt allt koka upp och koka på svag värme under lock, ca 40-50 minuter för kyckling och 2 timmar för höna. Tag upp fågeln och sila buljongen.

3
Skala och finhacka löken till såsen. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Fräs lök och äpple i matfett tills löken är mjuk utan att ha fått färg. Strö över curryn och låt den fräsa med någon minut.

4
Strö över mjölet och rör om. Späd med silad buljong i omgångar under vispning och låt såsen koka upp mellan varje gång. Låt såsen koka på svag värme ca 6-8 minuter. Rör i den då och då under tiden. Vispa ner crème fraiche och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av. Sila eventuellt såsen.

5
Tag bort skinnet på fågeln och skär upp köttet. Bjud kokt ris, grönsaker och sås till.