Kåldolmar med gräddsås

Husmanskost när den är som bäst! Det går bra att laga dubbel sats och frysa in det som inte ska avnjutas direkt. Kokt potatis och lingonsylt är goda och traditionella tillbehör.

Du behöver

  • 1 st vitkålshuvud ca 1 kg
  • vatten
  • 1 tsk salt per liter vatten

Färs:

400 g blandfärs
0.75 dl risgryn runda
1.5 dl vatten
2.5 dl mjölk
1 st gul lök
1 st ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk flytande margarin
1 msk sirap
colloritsolja eventuellt
4 dl kålspad

Sås:

4 dl sky
2.5 msk vetemjöl + 1
0.5 dl grädde
salt peppar

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med att förvälla kålen. Skär runt kålstocken så att bladen kan tas loss. Koka upp rikligt med vatten och salt. Lägg i kålhuvudet med stocken uppåt. Lossa bladen efterhand som de mjuknar. Lägg kålbladen på en ren handduk så att de rinner av. Lossa ca 12-14 blad.

2
Koka riset med vatten under lock ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt sedan riset svälla på svag värme under lock ca 20 minuter. Låt gröten kallna. Skala under tiden löken och hacka den fint. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Låt löken kallna.

3
Arbeta samman färsen med risgrynsgröt, ägg, lök, salt och peppar till en lös smet. Lägg ca 1 rågad msk färs på varje kålblad. Vik den grova sidan av kålbladet över färsen. Vik in sidorna och rulla samman till ett paket. Lägg dolmarna i en eldfast form. Ringla över flytande margarin och sirap.

4
Stek kåldolmarna mitt i ugnen ca 25 minuter. Vänd dolmarna och tillsätt ca 4 dl kålspad och 1 tsk collorit-soja. Låt dolmarna steka i ytterligare ca 25 minuter. Sila skyn och fyll på med vatten så att det blir 4 dl. Vispa samman mjöl och vatten. Rör ner det i skyn och låt det koka ca 3 minuter. Tillsätt grädde och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar. Bjud såsen, kokt potatis och lingonsylt till kåldolmarna.

Scroll to Top