Du behöver

  • 4 st fil av kycklingbröst
  • 1 dl sesamfrön
  • grillspett

Marinad:

1 dl teriyakisås
2 tsk färsk ingefära riven
0.5 st citron rivet skal
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Sataysås:

2 st schalottenlökar finhackade
1 msk färsk ingefära finhackad
1 tsk sambal oelek
1 msk olja
100 g jordnötter finhackade
3 dl kokosmjölk
2 tsk honung
2 tsk majsstärkelse
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar nymald

Till serveringen:

kokt ris
citronsaft bananskivor med över
jordnötter
sallad

Ugn: 225º, grill

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Sataysåsen: fräs lök, ingefära och sambal oelek i oljan ett par minuter. Tillsätt jordnötter, kokosmjölk, honung och majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Såsen kan göras helt klar och bara värmas upp vid serveringen. Förvara den i en burk med lock i kylen.

2
Skär kycklingfiléerna i 2 cm tjocka bitar på längden.

3
Blanda marinaden i en plastpåse och lägg ner kycklingköttet. Gnid runt marinaden och knyt till. Lägg köttet i kylen ett par timmar eller över natten.

4
Ta fram köttet och trä upp på blötlagda träspett. Salta och peppra köttet och rulla det i sesamfrön. Lägg spetten på plåt med bakplåtspapper och grilla i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden.

5
Servera spetten med sataysås, bananskivor, sallad, kokt ris och jordnötter.