Du behöver

  • 1 st hummer ca 750 g

Salsa:

hummerklor
4 st cocktailtomater i bitar
1 tsk citronskal hackat
1 tsk färsk timjan hackad

Dillolja:

2 msk olivolja
1 tsk dill

Gratinering:

1 st äggula
1 tsk senap fransk
1.5 st vitlöksklyftor
25 g fänkål färsk
0.5 dl dill finskuren
1 msk citron pressad saft
0.5 dl crème fraîche
0.5 tsk strösocker
0.5 krm salt
0.25 krm vitpeppar nymald
1 st kajennpeppar knivsudd
1 st äggvita hårt vispad

Till servering:

bröd rostat och sallatsblad

Ugn: 250°

Det här behövs till 2 port:

Gör så här

1
Klyv hummern på längden och ta ur magsäck och tarm. Bryt av de stora klorna i leden närmast skalet. De ska använda till dekoration och till salsan.

2
Mixa äggula, senap, vitlök och fänkål till gratineringen. Tillsätt dill, citron, crème fraiche, socker, salt, peppar och kajennpeppar. Blanda.

3
Häll upp blandningen i en skål och vänd försiktigt ner den vispade äggvitan. Klicka blandningen över hummerköttet i skalet.

4
Knäck hummerklorna med en nötknäppare och ta försiktigt ut köttet. Lägg upp på tallrikarna. Hummerköttet i de mindre lederna pillas ut med en hummergaffel och hackas fint. Blanda med tomat, citron och timjan. Mixa samman dilloljan och droppa på salsan och lite på tallrikarna som dekoration.

5
Gratinera hummerhalvorna högt upp i ugnen, 8-10 minuter, precis före serveringen. Servera med rostat bröd och sallat.