Du behöver
- 1.5 st sockerbit påsar saffran+1
- 1 dl sötmandel
- 50 g jäst
- 175 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 2 dl socker
- vetemjöl ca 15-16 dl
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
russin
Ugn: 250°
Gör så här
1
Stöt saffranet med sockerbiten. Skålla, skala och finhacka mandeln. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Rör ner saffran, mandel, socker, salt och det mesta av mjölet i degbunken. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Rulla ut dem till fingertjocka längder, ca 18 cm långa. Snurra in ändarna åt var sitt håll så att du får ett “s”. Lägg lussekatterna på bakpappersklädda plåtar och sätt russin mitt i snurrorna.
4
Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Lägg lussekatterna på galler och låt dem kallna under duk. De går att frysa.