Du behöver
- 10 st fikon torkade
- 1 dl madeira
- 150 g smör eller margarin rumsvarmt
- 2.5 dl socker
- 3 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- citron rivet skal av 1
Topping:
25 g smör eller margarin
250 g kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
apelsin rivet skal av 1
Garnering:
apelsinskal syltat
Ugn: 175º
Det här behövs:
Gör så här
1
Finhacka eller mixa fikonen och lägg dem i en skål. Koka upp maderian och häll den över fikonen. Låt stå och dra några timmar.
2
Smält matfettet till toppingen och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker, vaniljsocker och rivet apelsinskal i det avsvalnade matfettet. Låt stå kallt.
3
Rör det rumsvarma matfettet med socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt kraftig omrörning.
4
Blanda samman mjölet med bakpulver och kanel. Rör ner det i smeten. Rör till sist ner rivet citronskal och fikonhacket med vätskan. Rör till en jämn smet.
5
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.
6
Låt kakan vila någon minut i formen innan den stjälps upp och får kallna på galler.
7
Bred toppingkrämen över den kalla kakan. Strö över syltat apelsinskal.
8
Kakan går bra att frysa utan toppingen.