Du behöver

  • 10 st fikon torkade
  • 1 dl madeira
  • 150 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 2.5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • citron rivet skal av 1

Topping:

25 g smör eller margarin
250 g kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
apelsin rivet skal av 1

Garnering:

apelsinskal syltat

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Finhacka eller mixa fikonen och lägg dem i en skål. Koka upp maderian och häll den över fikonen. Låt stå och dra några timmar.

2
Smält matfettet till toppingen och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker, vaniljsocker och rivet apelsinskal i det avsvalnade matfettet. Låt stå kallt.

3
Rör det rumsvarma matfettet med socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt kraftig omrörning.

4
Blanda samman mjölet med bakpulver och kanel. Rör ner det i smeten. Rör till sist ner rivet citronskal och fikonhacket med vätskan. Rör till en jämn smet.

5
Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.

6
Låt kakan vila någon minut i formen innan den stjälps upp och får kallna på galler.

7
Bred toppingkrämen över den kalla kakan. Strö över syltat apelsinskal.

8
Kakan går bra att frysa utan toppingen.