Du behöver

  • 550 g fisk torsk, kolja, sej
  • 1 tsk salt
  • 2.5 msk citron pressad saft
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1 bitar hårdost ca 50 g
  • 2 skiva formbröd vitt
  • 1 st persilja knippa
  • 1 tsk dragon
  • 50 g matfett rumstempererat
  • 3.5 st tomater
  • ost ev riven

Ugn: 200º

Gör så här

1
Sätt på ugnen. Skölj de färska fiskfiléerna eller skär det något tinade fiskblocket i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat, salta och droppa över pressad citron. Täck fatet med aluminiumfolie och ugnskoka fisken ca 10 min.

2
Det frasiga brödtäcket gör man lättast i en matberedare med kniven monterad. Börja med vitlöken. Låt vitlöksklyftan glida ner genom röret när maskinen är igång. Tillsätt sedan osten i bitar, därefter torrt vitt bröd i bitar, persilja och dragon. Hacka alltsammans och tillsätt till sist det mjuka matfettet.

3
Ta fiskfatet ur ugnen. Fördela brödblandningen över fisken. Lägg tomathalvor vid sidorna och strö ev lite riven ost över dem. Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15 min. Servera med kokt potatis, broccoli och Kelda fisk- och skaldjurssoppa som sås.


Kommentar:
Har man ingen matberedare så smälter man matfettet i en kastrull och tillsätter sedan smulat vitt bröd, hackad persilja, riven ost, pressad vitlök och dragon.