Du behöver

  • 1 st kyckling stor 1 200-1 400 g
  • 3 msk smält smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk oregano
  • buljong ca 1 dl
  • 4 st tomater
  • 2 st gula lökar
  • 100 g kokt skinka
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 6 skiva emmentalerost

Ristimbaler:

0.5 st gul lök
matfett
3 dl ris långkornigt
6 dl hönsbuljong
1 tsk salt
0.5 st paprika

Ugn: 250°-200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och torka kycklingen. Rör samman smält matfett med salt, peppar och oregano. Pensla kycklingen både ut- och invändigt med kryddsmöret.

2
Lägg kycklingen i en eldfast form. Stek den på mittfalsen i 250° tills den är gyllene. Sänk värmen till 200° och flytta ner kycklingen till nedre delen av ugnen. Stek kycklingen klar, ca 1 timme, eller tills köttsaften är genomskinlig. Pensla den några gånger under tiden med köttsaften som har bildats.

3
Ta ut kycklingen och låt den svalna lite. Spara köttsaften och späd den med buljong så att det blir ca 1 1/2 dl. Skär kycklingen i 4 bitar och lägg tillbaka dem i den rendiskade formen.

4
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna dem fint. Skala och hacka löken fint. Tärna skinkan. Fräs tomater, lök och skinka i lite matfett tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt tomatpuré, sky och paprikapulver. Låt allt koka samman några minuter. Smak av med salt och peppar.

5
Fördela ca hälften av såsen över kycklingen och täck med ostskivor. Gratinera kycklingen mitt i ugnen tills osten har smält, 8-10 minuter.

6
Till ristimbalerna skalas och finhackas löken. Fräs lök och ris i lite matfett några minuter. Tillsätt hönsbuljong och salt. Låt riset koka sakta under lock enligt förpackningens anvisningar. Finhacka paprikan under tiden och lägg ner den i riset mot slutet av koktiden.

7
Fyll riset i kaffekoppar, tryck till det lite och stjälp sedan upp det mellan kycklingbitarna. Häll resterande sås runt om.