Du behöver
- 2 dl mjölk (3%)
- 2 dl vispgrädde
- 1 st ägg
- 4 st äggulor
- 0.75 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1.5 msk kokosflingor
- 1 st lime rivet skal och saft
Karamellissering:
1 dl farinsocker eller råsocker
Ugn: 200°-275°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Häll mjölk och grädde i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna.
2
Vispa ihop ägget med äggulorna, socker och vaniljsocker. Rör ner det i den avsvalnade gräddmjölken.
3
Rosta kokosflingorna lätt i en torr het stekpanna under omrörning. Låt svalna lite. Rör sedan ner det i smeten tillsammans med rivet skal och pressad saft av 1 lime. Rör så att allt blandas väl.
4
Fördela smeten i fyra eldfasta portionsformar. Ställ dem i en eldfast form och häll på vatten runt om formarna så att det når upp till halva portionsformarna. Ställ formen mitt i ugnen och grädda i 200° ca 30 minuter eller tills äggstanningen har “stannat”. Ta ut formarna och låt dem vila en stund.
5
Strö rå- eller farinsocker över och ställ formarna på galler i en 275° varm ugn under grillelementet, och låt sockret få lite färg. (Obs! det går snabbt, bara någon minut). Servera gärna frukt och bär till.