Du behöver

  • 600 g laxfilé skinn- och benfri
  • 2 tsk salt
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 dl sesamfrö
  • 4 msk olivolja
  • 8 st grillspett

Potatis- och sellerimos:

700 g potatis
300 g rotselleri
1.75 dl mjölk
1 st smör eller margarin
salt och peppar

Ugn: grill 250°

Äppelsallad:

1 st rött äpple
2 st avokado
citron saften av 1/2
1 st rödlök

Dressing:

2 msk senap ljus fransk
1 msk honung
2 msk vatten
1 dl olivolja
0.5 tsk salt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med moset. Skala potatis och rotselleri. Skär det i tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 15-20 minuter. Häll bort vattnet.

2
Mosa potatis och selleri. Värm mjölken och vispa i så mycket att moset får lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och en klick matfett. Håll moset varmt.

3
Skär laxfilén i 8 lika stora bitar. Trä upp dem på vattenlagda träspett. Pensla laxen med olivolja.

4
Blanda samman sesamfrön med salt och chilipeppar på en tallrik. Vrid laxspetten i blandningen så att paneringen fastnar runtom.

5
Lägg spetten på galler och stek dem högt upp i ugnen ca 6-8 minuter, vänd spetten efter halva tiden. Bjud mos och äppelsallad till.

6
Äppelsallad: Kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor. Skala och kärna ur avokadorna. Skär dem i tunna klyftor. Skala och klyfta löken tunt. Varva äpple, lök och avokado i en skål. Pressa över citronsaften.

7
Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.