Du behöver
- 200 g smör eller margarin rumsvarmt
- 2.5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 dl sötmandel
- 4 st bittermandel
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 3 3/4 dl vetemjöl
- 1.5 dl mjölk
Garnering:
vinbärsgelé ca 1 dl röd
1 dl florsocker
apelsinjuice knappt 1 msk
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Rör matfett och socker riktigt ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.
2
Mal mandelsorterna med skalet. Blanda samman mandeln med mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
3
Rör ner mjölblandningen omväxlande med mjölken i smeten. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i sin form några minuter innan den stjälps upp och får kallna.
4
Smält gelén på svag värme. Bred gelén över den kalla kakan och låt gelén stelna. Rör samman florsocker med apelsinjuice till en glalsyr och ringla den över gelén.