Du behöver

  • 200 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 dl sötmandel
  • 4 st bittermandel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 1.5 dl mjölk

Garnering:

vinbärsgelé ca 1 dl röd
1 dl florsocker
apelsinjuice knappt 1 msk

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör matfett och socker riktigt ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.

2
Mal mandelsorterna med skalet. Blanda samman mandeln med mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

3
Rör ner mjölblandningen omväxlande med mjölken i smeten. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i sin form några minuter innan den stjälps upp och får kallna.

4
Smält gelén på svag värme. Bred gelén över den kalla kakan och låt gelén stelna. Rör samman florsocker med apelsinjuice till en glalsyr och ringla den över gelén.