Du behöver
- 50 g jäst
- 6 dl vatten fingervarmt
- 2 dl vetegroddar
- 2 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- 3 msk matolja
- 1 dl solrosfrön
- 6 dl rågsikt
- 8.5 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
frön t ex sesamfrön, vallmofrön, kummin och solrosfrön
Ugn: 200°
Det här behövs för 2 bröd:
Gör så här
1
Börja med att smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt vetegroddar, salt, sirap, matolja och solrosfrön.
3
Arbeta in rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla ut dem till ca 16 cm långa längder. Gör en knut.
5
Lägg ca 15 knutar ganska tätt, till ett bröd, på bakpappeprsklädda plåtar. Låt brödet jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö frön över dem. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
7
Låt bröden kallna på galler under duk. Går bra att frysa.