Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten fingervarmt
  • 2 dl vetegroddar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 3 msk matolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 6 dl rågsikt
  • 8.5 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
frön t ex sesamfrön, vallmofrön, kummin och solrosfrön

Ugn: 200°

Det här behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Börja med att smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt vetegroddar, salt, sirap, matolja och solrosfrön.

3
Arbeta in rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla ut dem till ca 16 cm långa längder. Gör en knut.

5
Lägg ca 15 knutar ganska tätt, till ett bröd, på bakpappeprsklädda plåtar. Låt brödet jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö frön över dem. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

7
Låt bröden kallna på galler under duk. Går bra att frysa.