Du behöver

  • 200 g rostbiff
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 st lagerblad
  • 1 st morot
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk salt tsk
  • 1.5 tsk svartpeppar grovmalen

Rotfruktsgratäng:

700 g potatis
300 g morötter
250 g rotselleri
1 st gul lök
200 g västerbottensost
0.5 dl flytande margarin eller smält margarin
1 tsk salt

Kantarellsås

1 st kantareller konserverade
2 st schalottenlökar
2.5 msk vetemjöl
1 dl spad från kantarellerna
3 dl sky
2.5 dl mellangrädde
2 msk sherry

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Bind upp köttet och bryn det runtom i lite matfett. Tag upp köttet och gnid in det med salt och peppar runtom. Lägg köttet i en eldfast form och stick in en köttermometer i den tjockaste delen.

2
Skala moroten och skär den i skivor. Lägg dem runtom köttet. Häll buljongen runt köttet och lägg ner lagerblad och farinsocker.

3
Ansa, skala och skiva rotfrukterna i ca 2-3 mm tjocka skivor. Skala och finhacka löken. Riv osten.

4
Varva rotfruktsskivorna med finhackad lök, salt, hälften av osten och flytande margarin i en smord eldfast form. Avsluta med den resterande osten.

5
Ställ in gratängen och rostbiffen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 65-70°, ca 50 minuter. Tag ut rostbiffen men låt gratängen stå kvar tills den är mjuk. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 10-15 minuter.

6
Skala och hacka schalottenlökarna till såsen. Låt svampen rinna av men spara spadet. Grovhackasvampen. Fräs lök och svamp i lite matfett i en kastrull tills löken är mjuk och glansig.

7
Strö över mjölet och rör om. Späd med buljongen från köttet, kantarellspad och grädde. Låt såsen puttra på svag värme under omrörning ca 5 minuter. Smaka av med sherry och färgsätt eventuellt såsen med lite colorit soja.

8
Skär upp köttet och bjud gratäng, sås och gärna gelé till. En krispig sallad är också gott till.