Du behöver

  • 200 g kotlettrad benfri med svål
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin smulad

Gräddstuvade rotfrukter

500 g potatis
300 g morötter
300 g palsternacka
200 g rotselleri
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraîche
salt och peppar
1 dl hackad persilja

Ugn: 250-175°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Skär svålen i rutor med hjälp av en vass kniv.

2
Ställ en liten långpanna i nedre delen av 250° varm ugn. Fyll långpannan till 1/3 med hett vatten. Lägg kotlettraden med svålen nedåt i vattnet. Låt den stå ca 10-12 minuter i ugnen.

3
Tag ut formen och sänk värmen till 175°. Tag upp köttet och torka av det. Häll bort vattnet. Blanda samman salt, peppar, rosmarin och timjan. Gnid in köttet runtom med blandningen.

4
Lägg köttet på ett galler över långpannan. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek det i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75°, ca 1 1/4-1 1/2 timme.

5
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och ansa rotfrukterna. Skär dem i ca 1 cm tjocka och 3-4 cm långa stavar.

6
Fräs löksorterna mjuka och glansiga i lite matfett i en stor kastrull utan att löken får färg. Tillsätt rotfrukter och buljong. Låt allt puttra på svag värme ca 8 minuter.

7
Tillsätt creme fraiche och rör om försiktigt. Låt allt puttra i ytterligare några minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och rör ner hackad persilja.

8
Skär upp kotlettraden och bjud rotfrukterna och kanske liten riven pepparrot till.