Du behöver

  • 600 g laxfilé med skinnet kvar

Marinad:

2.5 dl vatten
0.5 dl salt
1 msk socker
1 krm vitpeppar krossad
2 msk dill grovhackad
saft rivet skal och av 1 citron

Äppeltzatziki:

4 dl rödbetor kokta kalla rivna
2 st äpplen
100 g fetaost
2 dl gräddfil
0.5 dl hackad dill
salt och peppar

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Koka upp vattnet till marinaden och rör i socker, salt, rivet citronskal, pressad citronsaft, och hackad dill. Låt det svalna.

2
Lägg laxen med skinnsidan upp i en trång skål. Häll över lagen och ställ laxen kallt ca 30 minuter.

3
Gör under tiden tzatzikin. Kärna ur och riv äpplena. Riv fetaosten. Rör samman rivna rödbetor, rivna äpplen och riven fetaost med gräddfil och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.

4
Tag upp och torka av laxen. Lägg den med skinnsidan ner i en eldfast form och stek laxen mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills köttet känns fast. Du kan också grilla laxen över glöd.

5
Bjud laxen tillsammans med tzatzikin, kokta grönsaker och kokt potatis.