Du behöver

  • 1 st kyckling
  • 1 msk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk dragon

Rotfruktsbuljong:

8 dl vatten
2 dl vin torrt vitt
0.5 tsk timjan
5 st vitpepparkorn
1 st morot
1 st palsternacka
1 bitar rotselleri
1 st gul lök

Att servera till:

1 st kålrot liten
2 st morötter
4 st potatis
8 st jordärtskockor
1 st selleristjälk
1 st purjolök
rotfruktsbuljong ca 5 dl
1 tsk salt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela kycklingen i 8-10 portionsbitar. Lägg dem i en skål och strö över 1 msk salt. Ställ det kallt 3-4 timmar eller över natten.

2
Koka upp vatten, vin , persilja, timjan och vitpepparkorn till buljongen.

3
Skala och skär morot, palsternacka, selleri och lök i bitar. Lägg alltsammans i den kokande buljongen. Låt det koka ca 30 minuter under lock. Sila buljongen.

4
Torka av kycklingbitarna och krydda dem med svartpeppar och dragon. Bryn kycklingbitarna lätt i lite matfett. Späd med 2-3 dl silad buljong och låt kycklingen bräsera (koka färdigt under tättslutande lock) ca 25-30 minuter.

5
Skala och skär kålrot, morötter, potatisar och jordärtskockor i jämnstora bitar. Ansa och strimla selleri och purjolök.

6
Koka upp resten av buljongen i en kastrull. Lägg i kålrot, morot, potatis och jordärtskocka ca 10 minuter. Tillsätt selleri och purjolök och låt allt koka i ytterligare ca 5-6 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.

7
Lägg kycklingen över rotfrukterna och garnera med kryddgrönt. Bjud gärna gott bröd till.