Du behöver
- 1 st kyckling
- 2 msk smält smör
- 1 msk flytande honung
- 1 msk balsamvinäger
- 2 krm svartpeppar
- 0.5 tsk basilika
- 1 tsk salt
- 2 st palsternackor
- 0.5 st rotselleri ca 250g
- 6 st schalottenlökar
- 1 skiva fläsk rimmat ca 50g
- 150 g champinjoner färska
- 1 st äpple
- 1.5 dl vin torrt vitt
Polentakakor:
4 dl hönsbuljong
1 dl polenta
1 st äpple litet
1 st äggula
1 msk smör eller margarin
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Smält matfettet i en långpanna. Tillsätt honung, vinäger, salt, peppar och basilika.
2
Dela kycklingen i halvor och pensla dem med kryddsmöret. Lägg kycklinghalvorna i långpannan
3
Skala och skiva palsternacka, selleri och lök. Skär fläsket i tärningar och svampen i bitar. Lägg allt runtom kycklingen i långpannan. Ringla över lite flytande margarin. Stek ca 50 minuter mitt i ugnen eller tills köttsaften är genomskinlig. Späd med vin under stekningen och rör om bland rotfrukterna. Skär äpplet i klyftor och blanda ner dem i grönsakerna när ca 10 minuter av stektiden återstår.
4
Koka upp buljongen och vispa ner polentagrynen. Låt det koka ca 5 minuter till en tjock gröt. Rör om då och då.
5
Riv äpplet och rör ner det i polentagröten tillsammans med äggula och 1 msk smör. Låt gröten svalna lite. Forma den sedan till platta kakor och lägg dem kallt att stelna.
6
Stek polentakakorna på båda sidorna i lite matfett.
7
Skär kycklingen i portionsbitar och bjud dem tillsammans med rotfrukterna och nystekta polentakakor.