Du behöver

  • 1 st kyckling
  • 2 msk smält smör
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 krm svartpeppar
  • 0.5 tsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 2 st palsternackor
  • 0.5 st rotselleri ca 250g
  • 6 st schalottenlökar
  • 1 skiva fläsk rimmat ca 50g
  • 150 g champinjoner färska
  • 1 st äpple
  • 1.5 dl vin torrt vitt

Polentakakor:

4 dl hönsbuljong
1 dl polenta
1 st äpple litet
1 st äggula
1 msk smör eller margarin

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smält matfettet i en långpanna. Tillsätt honung, vinäger, salt, peppar och basilika.

2
Dela kycklingen i halvor och pensla dem med kryddsmöret. Lägg kycklinghalvorna i långpannan

3
Skala och skiva palsternacka, selleri och lök. Skär fläsket i tärningar och svampen i bitar. Lägg allt runtom kycklingen i långpannan. Ringla över lite flytande margarin. Stek ca 50 minuter mitt i ugnen eller tills köttsaften är genomskinlig. Späd med vin under stekningen och rör om bland rotfrukterna. Skär äpplet i klyftor och blanda ner dem i grönsakerna när ca 10 minuter av stektiden återstår.

4
Koka upp buljongen och vispa ner polentagrynen. Låt det koka ca 5 minuter till en tjock gröt. Rör om då och då.

5
Riv äpplet och rör ner det i polentagröten tillsammans med äggula och 1 msk smör. Låt gröten svalna lite. Forma den sedan till platta kakor och lägg dem kallt att stelna.

6
Stek polentakakorna på båda sidorna i lite matfett.

7
Skär kycklingen i portionsbitar och bjud dem tillsammans med rotfrukterna och nystekta polentakakor.