Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Ananaskräm:

3 st äggulor
2 3/4 dl ananasspad + vatten
1.5 msk pressad citronsaft
2.5 msk strösocker
3 tsk potatismjöl
4 dl vispgrädde

Garnering:

1 st ananas skivor på burk
jordgubbar eller andra bär
1 st mandelspån påse
citronmelissblad

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 10 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och rör ner det försiktigt i äggsmeten.

2
Häll smeten i smord och bröad 2-liters form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter eller tills kakan känns torr och har fin färg.

3
Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp. Lägg gärna över kakformen och låt kakan kallna. Dela den sedan i tre bottnar.

4
Vispa samman äggulorna till ananaskrämen i en rostfri kastrull tillsammans med ananasspad + vatten, pressad citronsaft, socker och potatismjöl.

5
Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar, krämen ska inte koka bar sjuda. Tag kastrullen från värmen och låt krämen kallna. Rör i den några gånger under tiden.

6
Vispa grädden. Vispa ner lite grädde i taget i krämen tills all grädde är invispad.

7
Rosta mandelspånen lätt i en torr stekpanna. Låt dem kallna.

8
Tag undan tre ananasskivor och tärna de andra fint. Bred ananaskräm på två bottnar och fördela ananashacket över. Lägg samman och täck med den sista tårtbottnen.

9
Bred resterande ananaskräm över och runtom hela tårtan. Sätt fast mandelspån runtom. Garnera med ananas, bär och citronmelissblad.