Du behöver

  • 2 st äggvitor stora
  • 1 st ägg
  • 1 3/4 dl florsocker
  • 200 g sötmandel
  • 1 tsk bakpulver

Jordgubbsfromage:

5 st gelatinblad
3 st ägg
1 dl socker
1 st citron rivet skal
0.5 dl jordgubbssaft utspädd
1.5 dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar
3 dl vispgrädde

Garnering:

jordgubbar
1.5 dl vispgrädde

Ugn: 150°

Ugn: 175º

Det här behövs till ca 10 bitar:

Gör så här

1
Mal mandeln och blanda samman den med 3/4 dl florsocker och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ägget med 1 dl florsocker tills smeten är ljus och pösig.

2
Rör ner äggvitorna och mandelblandningen försiktigt i äggsmeten. Rita en rundel på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg i botten av en form med löstagbar kant. Smörj formen ordentligt både i botten och på kanten och bröa den sedan. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills kakan känns torr. Tag loss kakan och låt den kallna på galler.

3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Krama ur vätskan från gelatinbladen. Värm jordgubbsaften och lägg ner gelatinbladen. Låt dem smälta. Rör ner den svalnade saften i äggsmeten .

4
Mosa jordgubbarna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med jordgubbssylt och rivet citronskal. Vispa grädden till skum och rör ner den i smeten. Lägg tillbaka tårtbottnen i den rendiskade formen och häll fromagen över. Jämna till ytan och ställ tårtan kallt minst 3 timmar.

5
Garnera tårtan med gräddtoppar och jordgubbar.