Du behöver
- 75 g jäst
- 5 dl vatten eller mjölk
- 1 tsk salt
- 2 msk matolja
- 13 dl vetemjöl ca 13-14 dl
Pensling och garnering:
vatten
sesamfrön
Ugn: 250°
Det här behövs för ca 18 korvbröd eller 22 hamburgerbröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vätskan med matolja till fingervärme. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 18 eller 22 lika stora bitar. Till korvbröd formar du 18 släta ovala bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Till hamburgerbröd formar du ca 22 släta runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och platta till dem ordentligt med hjälp av en annan bakplåt. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla korvbröden med vatten. Pensla hamburgerbröden med vatten och strö över sesamfrön.
6
Grädda korvbröden mitt i ugnen ca 8-10 minuter och hamburgerbröden mitt i ugnen ca 5-8 minuter.
7
Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.