Du behöver
- 500 g gravad lax ben och skinnfri
- 1 pkt bladspenat djupfryst
- 0.5 tsk salt
- 1 krm peppar
- 2 msk dill finhackad
- saft av 1
- 2 st smördeg ca 32×26 cm stora
- 1 st ägg
Sås:
1 dl vin torrt vitt
1 dl vatten
2 dl crème fraîche
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl örtkrydda (t.ex dill, persilja, körvel, basilika)
Ugn: 225°
Det här behövs för 4 port:
Gör så här
1
Tina spenaten och krama ut det mesta av vätskan. Hacka spenaten grovt och krydda den med salt och peppar.
2
Rulla ut smördegen och skär den ena degkakan i fyra bitar, 13 x 15 cm stora. Skär också den andra smördegen i fyra bitar, 12 x 14 cm stora. Vispa upp ägget och pensla degkanterna med det.
3
Fördela spenaten på de mindre degplattorna. Skär laxen i 4 skivor. Lägg laxskivorna ovanpå spenaten och droppa över pressad citron. Strö hackad dill ovanpå. Lägg över de större degplattorna så att de penslade kanterna kommer mot varandra och tryck till kanterna ordentligt.(Hit går rätten bra att förbereda flera timmar innan den ska avnjutas. Förvara laxpaketen kallt.)
4
Lägg laxpaketen på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter.
5
Låt vatten, vin, grädde och smulad buljong koka ihop under omrörning. Tillsätt hackade örter och smaka av. Bjud gärna pressad potatis och smörsvängd gurka till.