Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 3 dl kaffegrädde
- 0.75 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 10 dl
Fyllning:
50 g smör eller margarin
30 g apelsinskal hackat syltat
125 g mandelmassa
50 g mörk blockchoklad finhackad
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
mandelspån
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke.
2
Smält matfettet och tillsätt grädden. Låt det bli fingervarmt (37°) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig ordentligt.
3
Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen under tiden.
5
Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma släta bullar och platta till dem. Kavla ut dem till runda kakor och sporra ut 8 trekanter från varje.
6
Lägg en klick fyllning på trekantens bredaste del. Rulla ihop trekanterna till gifflar och lägg dem, med skarven nedåt, på bakpappersklädda plåtar. Låt gifflarna jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.
8
Låt kakorna kallna på galler under bakduk. De går att frysa.