Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 dl kaffegrädde
  • 0.75 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 10 dl

Fyllning:

50 g smör eller margarin
30 g apelsinskal hackat syltat
125 g mandelmassa
50 g mörk blockchoklad finhackad

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
mandelspån

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke.

2
Smält matfettet och tillsätt grädden. Låt det bli fingervarmt (37°) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig ordentligt.

3
Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen under tiden.

5
Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma släta bullar och platta till dem. Kavla ut dem till runda kakor och sporra ut 8 trekanter från varje.

6
Lägg en klick fyllning på trekantens bredaste del. Rulla ihop trekanterna till gifflar och lägg dem, med skarven nedåt, på bakpappersklädda plåtar. Låt gifflarna jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.

8
Låt kakorna kallna på galler under bakduk. De går att frysa.