Du behöver
- 1.5 dl sötmandel
- 175 g smör eller margarin
- 2 dl socker
- 1 st ägg
- 5.5 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
1.5 dl florsocker med chokladsmak
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 msk kaffepulver
Glasyr och garnering:
75 g mörk blockchoklad
mandelspån
Ugn: 175°
Gör så här
1
Skålla och skala mandeln. Mal den.
2
Rör matfettet tillsammans med sockret ljust och poröst. Tillsätt ägg och mandel. Arbeta in mjölet i omgångar tills du får en smidig deg. Lägg den kallt att vila en stund.
3
Kavla ut degen ganska tunt och tag ut runda kakor, ca 6-7 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
4
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7-10 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt kakorna kallna.
5
Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och kaffepulver. Bred krämen över hälften av kakorna.
6
Hacka chokladen till garneringen och smält den i vattenbad eller i mikrovågsugn. Pensla resten av kakorna. Strö över lite mandelspån. Lägg samman kakorna 2 och 2 med chokladkräm emellan.